email: zsakaizsolt@yahoo.com KIKÖTŐ Tel: 0620/3638262 TEL/FAX 36 88 481 577 SZÁLLÁS FOGLALÁS 06 70 3223247
 
 
étterem.jpg
 
 
 
A HOTEL KENESE PORT Budapestől 98 km.re igen jó megközelíthetőségi lehetőségek között fekszik, további előnye,hogy Veszprémtől ,Siófoktól, Balatonfüredtől egyaránt kb. 20 km .található.Borús időben ezen városok nevezetességeinek meglátogatása ajálható
S

Soós Lajos kilátó meglátogatása
Tátorjános
Faluház megtekintése
Helytörténeti gyüjtemény
Református templom
Rozsabokor diszkó
Nádas csárda
Akarattyai magaspart
Rákoczi szilfa
Lovasudvar
KÖRNYÉKBELI SZORAKOZÁSI LEHETŐSÉGEK

Siófok Galérius Fürdő Szent László u.183
Coca cola beach
Balatonfüred Annagora aqapark Fürdő u.30
Füzfői fedett uszoda
Club aligai fedett uszoda
Füzfői Serpa kalandpark Fürdő u. 2 ww.serpakalandpark.hu
Tihanyi Bencés Apátság
Veszprémi állatkert
Veszprémi Laczkó Dezső múzeum Erzsébet liget 1


Balatonkenese környéke


Balatonkenese a Balaton északi partján a 71-es főút mentén fekszik. Lakosainak száma meghaladja a 3850 főt. A település Balatonkenese és Balatonakarattya egyesítésével jött létre.

Balatonkenesét már az ősidők óta lakták. Rómaiak is éltek ezen a környéken, s már ebben a korban fejlett, magas szintű földművelés alakult ki. A szőlőművelés kultúráját a honfoglaló magyarok átvették. A szőlőművelés és bortermesztés technikáját, kultúráját a bencés szerzetesek irányításával tanulták meg az itt letelepedett magyarok.
A település első írásos emléke 990-ből való. Ekkor a települést még nem Balatonkenesének hívták. A falu nevét a veszprémvölgyi apácáknak szóló görög nyelvű adománylevélben és az apácakolostor alapító levelében említik először. A falu neve szláv eredetű, jelentése: fejedelem, vezérúr. A középkorban királyi udvarnokok és királyi halászok, vadászok éltek itt.

A fürdőélet megindulása nagyban előmozdította Balatonkenese fejlődését, 1909-ben avatták fel a Budapest-Tapolca vasútvonalat, és szintén ebben az évben keresztelték el a települést Balatonkenesére. Az első szálloda 1926-ban nyitotta meg kapuit. 1950-ben közigazgatásilag Balatonkeneséhez csatolták Balatonakarattyát is, s ezzel nagyközséggé vált. A település mind a mai napig kedvelt nyaralóhely.

A község ma leginkább idegenforgalmából és szőlőművelésből él. Az idelátogató turistákat főleg a Balaton-part vonzza ide. A környék azonban kiváló kirándulóhely: a vasútállomástól induló sétaút az 1927-ben elkészült Soós Lajos-emlékoszlophoz vezet. Innen festői látvány tárul szemünk elé. A balatoni panoráma látványa felejthetetlen emlék marad: egészen Tihanyig elláthatunk. Májusban és júniusban láthatjuk itt a tátorján nevű szigorúan védett növényritkaságot.

A környék látnivalókban is gazdag: Balatonkenese egyik legszebb műemléke a barokk lakóház, melyet a Táncsics Mihály utcában találunk. A lakóházon pontosan megfigyelhetjük a barokk stílus jegyeit. A házat szépen helyreállították: a ház földszintje ma Zsindelyes csárdának, az emelete pedig helytörténeti kiállításnak ad otthont. A községi Tájházban és a Falumúzeumban a táj hagyományait, múltját, népművészetét és az itteni emberek életét bemutató kiállítást láthatunk. Az óparókia épülete ma könyvtárnak ad otthont. A régi katolikus templom az idők során elpusztult: romjaira református templom épült. A templom a török támadáskor megrongálódott, később barokk stílusban állították helyre. A templom kertjében látható kopjafa az 1532-ben tartott kenesei országgyűlés emlékére készült. A toronyhoz láncolt faág az Akarattyai Rákóczi-szilfa 1967-ből való villámtört ága. A ma látható római katolikus templomot 1819-ben építették meg.

A Balatonkenesei parton nemcsak fürdőzésre, hanem vitorlázásra is lehetőség nyílik: 1928-ban megindult a vitorlásélet, vitorláskikötő épült. Nemsokára megfogalmazódott egy vitorlás egyesület létesítése is. A háború visszavetette ezeket a kezdeményezéseket, de ma újra válogatott versenyzők edzenek itt.LEHETŐSÉGEK BALATONKENESÉN:

Soós Lajos kilátó meglátogatása
Tátorjános
Faluház megtekintése
Helytörténeti gyüjtemény
Református templom
Rozsabokor diszkó
Nádas csárda
Akarattyai magaspart
Rákoczi szilfa
Lovasud
 
 
2008 Copyright © HOTEL PORT KFT Minden jog fentartva.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.