email: zsakaizsolt@yahoo.com KIKÖTŐ Tel: 0620/3638262 TEL/FAX 36 88 481 577 SZÁLLÁS FOGLALÁS 06 70 3223247
 
 
strand_1.jpg
 

MKB 10300002 -102996
56 -49010019 ZSAKAI ZSOLT

udulesicsekk-elfogadohely_kicsi.jpg
..GYERMEKKEDVEZMÉNY
 
 
Balatonkenese 1000 éves múlttal rendelkező 4600 állandó lakossal biró kisváros.
A Hotel Kenese Port Budapesttől alig 100 km-re Balatonkenese-Balatonakarattya üdülőterületén egy 2 hektáros nagy kertben helyezkedik el, közvetlenül a Balaton partján. KELLEMES SAJÁT STRANDDAL ÉS VITORLÁSKIKÖTŐVEL IS rendelkezünk. A kert méretei és a különböző szállástípusok lehetővé teszik, hogy egyszerre több generáció is jól érezhesse magát, megtalálja egy kellemes kikapcsolódás ideális feltételeit.
A HOTEL KENESE PORT RENDELKEZIK AKADÁLYMENTESÍTETT SZOBÁKKAL IS,

SZOBÁINK ERKÉLLYEL ILL. TERASSZAL RENDELKEZNEK

A HOTEL KENESE PORT KÖZVETLEN VÍZPARTI SZÁLLODA -- VÍZMÉLYSÉG 60 CM-TŐL INDUL
SZALLODA_FO.jpg KIKOTO_UJ.jpg
SZÁLLODA
KIKÖTŐ

A szállóda és a kikötő zárt, a lakók és a bérlők belépőkártyával rendelkeznek. Biztonságunkat nőveli, hogy az egyik oldalon a Vízirendörség míg a másik oldalon a
Honvédség a szomszédunk.
A HOTEL KENESE PORT GYERMEKBARÁT SZÁLLODA
Gyerekvárral
GYermekággyal
Etetőszékkel
Hintákkal
Gyermekmedencével
Csúzdávak
Homokozóval
Járókával rendelkezünk

4 ÉVES KOR ALATT INGYENES
RENDEZVÉNYEK, ESKÜVŐK, CSAPATÉPÍTÉSRE AJÁNLOTT TERMEINK
szili képei 005 játékterem.jpg
TÁRSALGÓ 120 NÉGYZETMÉTER

JÁTÉKTEREM 120 NÉGYZETMÉTER

RENDEZVÉNYTEREM 150 NÉGYZETMÉTER

ÉTTEREM 120 NÉGYZETMÉTER

KÜLÖNTEREM 50 NEGYZETMETER

TÁRGYALÓ 35 NÉGYZETMÉTER


<
átméretesve régi  légi.jpg
KENESE PORT LÉGI KÉPE A KIKÖTŐ BŐVÍTÉS ELŐTT
Ez a jó 1111.JPG
ez a jó 2222.JPG
A HOTEL KENESE PORT SZOBA ÁRAI REGGELIVEL
EGYÁGYAS SZOBA 9000 FT. reggelivel

KÉTÁGYAS SZOBA 14000 FT.reggelivel

CSALÁDI SZOBA 2X2 ÁGY 24000 FT.reggelivel

PÓTÁGY 5000 FT.reggelivel

FAHÁZ 2X3 ÁGY 24000 FT.reggelivel 30000
IDEGENFORGALMI ADÓ 350 FT,/NAP
18 és 60 év között
DSC_7658ut avízhez.jpg

udulesicsekk-elfogadohely_nagy2.jpg
DSCF4921.jpg
DSCF4937.jpg
DSCF4964.jpg

játszótér 005_kicsi.jpg
A KENESE PORT GYERMEKBARÁT SZÁLLÓDA
gyermek.jpg

Gyermekággyal
Etetőszékkel
Hintákkal
Gyermekmedencével
Csúszdával
Homokozóval rendelkezünk
játszótér 003_kicsi.jpgBALATONKENESE TÖRTÉNETE

Balatonkenese a tó északkeleti kapuja. Az idelátogatót gyönyörű panoráma fogadja: hatalmas víztükör, zöldellő parkok, nyaralók sokasága, majd Fűzfő felé haladva a magasba nyúló fehérlő löszfal az öt szinten elhelyezkedő barlangokkal. Partját szelíd dombok védik a széltől. A település, amely fennállásának már ezeréves évfordulóját is megünnepelhette, kényelmes, családias szálláshelyekkel, hosszan elnyúló, sekély vizű strandokkal és a Balaton egyik legkorszerűbb vitorláskikötőjével várja a pihenni vágyókat.

Kenese nevét először a veszprémvölgyi apácáknak szóló görög nyelvű adománylevél említi. A középkori oklevelekben Knisza, Kensa, illetve Kenese változatokban előforduló név szláv eredetű, fejedelmet, vezérurat jelent. Az e tájon már a rómaiak idején is magas szinten űzött földművelést, illetve szőlő- és borkultúrát a honfoglaló magyarok utódai a bencés szerzetesek irányításával sajátították el. A keneseiek szorgalmas munkájának köszönhetően már az Árpád-korban is virágzó település a XVI. századra mezővárosi rangig emelkedett.

A kenesei magaspart
Aliga-Akarattya-Kenese magaspartja a földtörténeti harmadkor maradványa. A Part-fő oldalába vájt barlangokat Tatár- vagy Török-likaknak nevezik, s keletkezésükről számos történet született. Azt tartják, hogy a nyílásokat a tatárok elől menekülők vájták a partoldalba, de a török elől is ide bujdostak a helybeliek. A szakemberek szerint azonban inkább arról lehet szó, hogy a középkorban a telek és ház nélküli zsellérek kerestek itt lakóhelyet. Később a falu lakossága mindenféle veszély esetén felkereste a barlangokat, majd a szegények használták lakásként, míg végül a halászok tartották itt munkaeszközeiket.
Az első barlang a partfal pereme alatt mintegy húsz méterre nyílik. Készítése idején még idáig ért el az a törmeléklejtő, amelyen megközelíthetők voltak a nyílások. A Balaton okozta alámosás következtében azonban a lejtő mind lejjebb csúszott, így a - véglegesen egyébként a múlt század közepén kilakoltatott - barlanglakók arra kényszerültek, hogy egyre lentebb alakítsák ki lakásaikat. A magaspartok mozgása miatt a partszakasz képe napjainkban is változik.

A tatárjárástól az ezredik születésnapig
A tatárjárás után talpra álló falut a törökök pusztítják el ismét, a dúlásoknak áldozatul esik a Kenesével szomszédos másik három település, Csittény, Sándor és Máma is. A történelem később is gondoskodik arról, hogy legyen mit megörökíteni a falu krónikájában. 1532-ben például országgyűlést tartottak az ún. akarattyai "nagy fánál", amelyen a török helyett egymással csatázó királyok, Szapolyai János és Habsburg Ferdinánd ügyében döntöttek. A néphagyomány szerint a Rákóczi-szabadságharc idején pedig még maga a fejedelem is megfordult Kenesén, s a híres brigadéros, Béri Balogh Ádám csapatai a falu Hosszúmező nevű határrészén mértek egy ízben vereséget a császári haderőkre.
A XIX. század első évtizedeiben még az úthálózat hiánya akadályozza a fejlődést, s csak a Festeticsek öreg vitorlásai szállítottak ide árut, de 1846-ban már itt köt ki először a Kisfaludy gőzös fedélzetén Széchenyi Istvánnal. A menetrend szerinti hajójáratok megindulása után a többi Balaton-parti településhez hasonlóan Kenese is elindult az üdülőfaluvá válás útján. Elöljárói elsőként építettek facölöpös hajókikötőt, és postakocsival mentek Lepsényig a fővárosból vonattal érkező utasok elé. A kikötő díszének számított Jánosi Gusztáv püspök jachtja, a Dodo. Jánosi sokat tett a falu fürdőéletének megteremtéséért, ő építtette skót mintára az első villát. A Budapest-Tapolca vasútvonal megnyitásának évében, 1909-ben a települést Balatonkenesére keresztelték. A vasúti közlekedés megindulás után népszerű nyaralóhely lett, ahol egymás után épültek a panziók, villák. A világháborúk okozta károkat és átmeneti visszaesést hamar kipihente, s a közigazgatásilag 1950 óta Balatonakarattyát is magában foglaló nagyközség napjainkban a Balaton kedvelt üdülőhelye.

Kenesei kalauz
Bár Kenesét is elsősorban a Balaton miatt keresik fel leginkább az üdülők, azért a part is számtalan látnivalót kínál. Szép időben érdemes a vasútállomástól induló gyalogúton felsétálni a Part-fő tetején 1927-ben emelt Soós Lajos-emlékoszlophoz, ahonnan egészen Tihanyig is el lehet látni. Letekintve teljes nagyságukban bontakoznak ki a magaspartok egyes szakaszai. Ha pedig véletlenül május-június táján járunk erre, az Európában is egyedülálló növényritkasággal, a tátorjánnal is találkozhatunk. Ez a körülbelül derékmagasságú, gazdagon elágazó, terebélyes növény igen magas C vitamin tartalmú, a XVII. században Erdélyben csemegeként fogyasztották. A XIX. században csaknem teljesen kipusztult, ma szigorúan védett.
Kenese legszebb műemlékének a Táncsics Mihály utcában épült barokk lakóházat tartják. Szépen helyreállított földszintjén a Zsindelyes-csárdát, emeletén pedig a helytörténeti gyűjteményt találjuk. A tájház és a faluház a Balaton-felvidék múltját és hagyományait, az itt élő emberek életét bemutató gazdag anyaggal várja a látogatókat, a közel ötszáz éves óparókia épületében pedig ma a könyvtár működik. A mai római katolikus templomot 1819-ben emelték. A régi katolikus templom romjaira a XVII. században építették a református templomot. A tornyot 1739-ben csatolták a nyugati oldalához, majd mintegy száz év múlva megmagasították. Érdekesség, hogy a legtetejét egy díszes gomb ékesítette, amelybe emlékiratot tartalmazó hosszúkás üveget helyeztek.

Vitorlásélet Kenesén
Az 1920-as évek elején a Fővárosi Segítő Alap kezdett Kenese és Akarattya között beruházni. 1926-ban az első szálloda már vendégeket is fogadott, s Kenesén a Balaton egyik legszebb üdülőegysége létesült szállodákkal, vitorláskikötővel és stranddal. 1928-ban az üdülő már három gaffos, osztályon kívüli jolléval rendelkezett, s egyre erősödött az igény egy kenesei egyesület létrehozására.
A kor nagy vitorlázói közül az amszterdami olimpián versenyző Uhl Raoul és testvére, Gyula, valamint Jordán Richard az alap igazgatóját kérte a kezdeményezés támogatására. Az igazgató fia az akkoriban még csak tízéves, de már lelkes vitorlázó, Dulácska György. A szakosztály szépen fejlődik, olyan ismert vitorlázók viszik a prímet, mint Uhl Gyula és Raoul, Jordán Richard, Méray-Horváth Endre és később Dulácska György, de a tagok között találjuk a későbbi legendás edzőt, Hamvas Imrét is. A háború után már Dulácska az, aki igyekszik megmenteni a szakosztályt, ennek azonban az az ára, hogy el kell költözniük Keneséről. Velük együtt az élsport is távozik a városból.
Csak a legutóbbi időkben a Kenese Marina-Port megnyitásával kerültek ismét válogatott vitorlázók Kenesére. Itt versenyez Eszes Tamás és Czégai Péter is, akik jó eséllyel pályáznak az athéni kiküldetésre. Egyre többen vitorláznak az egyesület színeiben, s már versenyeket is rendeznek: az idén többek között az Asso Európa-kupa futam és az 50-es cirkáló osztály bajnokságának színhelye volt a Kenese Marina-Port.
 
SZOBAÁRAINK REGGELIVEL
  • EGYÁGYAS SZOBA 9000 FT.
  • KÉTÁGYAS SZOB A 14000FT.
  • 2X2 ÁGYAS SZOBA 24000 FT
  • FAHÁZAK 24000 FT
  • PÓTÁGYAK 5000 FT.
INGYENES BELSŐ PARKOLÁS
udulesicsekk-elfogadohely_logo.jpg

ÜDÜLÉSI CSEKKET ELFOGADUNK
mkbszep_elf_banner.jpg


 
2008 Copyright © HOTEL PORT KFT Minden jog fentartva.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.